Krudttøndens historie

Fra kaserne til kulturmekka

Krudttønden er et Kulturhus på Østerbro og ligger op ad Fælledparken ved siden af andre stærke kultur- og sportinstitutioner som Parken, Øbro Hallen, Østerbro Stadion og Teater Republique.

Bygningerne var egentlig en del af Østerfælled Kaserne og fungerede som kanonhal og garderhusarregminetets hestestald. Efter kasernens nedlæggelse blev Krudttønden etableret på baggrund af en række kunstnere og ildsjæles initiativ. Visionen om et kulturmekka på Østerbro, med teater, værksteder, koncerter, foredrag og andre kulturelle events, blev realiseret i 1990 hvor man fra vækstlagsniveau og med en række etablerede kunstneres medvirkende, formåede at vinde politisk gehør for projektet og dets vision.

Krudttønden danner i dag rammerne om en musikscene, et teater og en kulturcafé. Vores kernekompetence er at formidle intime oplevelser inden for et meget varieret og alsidigt repertoire, bl.a. med formålet om at bygge bro mellem vækstlag og professionelle kunstnere.

Krudttønden hører til Kultur Østerbro, men er samtidig en del af DIT:KBH som også tæller kulturhusene Union, Huset, Kraftwerket, Basement, Onkel Dannys Plads, Kulturhuset Indre By, Stairway, Basement og Villa Kultur.

Vi præsenterer ca. 400 arrangementer om året, fordelt på ca. 100 koncerter, 20 teaterproduktioner (250 teaterspilledage), og en række øvrige kulturelle events som storytelling og foredrag.

Angrebet i 2015

Den 14. februar 2015 afholdte Lars Vilks Komiteen et debatmøde med overskriften Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed.  Kl. 15.30 blev Krudttønden beskudt med en automatriffel. Her blev den 55-årige fotograf, producer og instruktør Finn Nørgaard dræbt, og 4 politifolk belv såret.

Det lykkedes attentatmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein at flygte fra stedet, og senere på aftenen begik han endnu et attentat mod synagogen i Krystalgade hvor vagten Dan Uzan blev dræbt. Dagen efter blev El-Hussein dræbt i en skudveksling med politiet.

Angrebet i 2015 er et mørkt kapitel i Krudttøndens historie, som har mærket både pårørende, tilstedeværende og medarbejdere. Den 20. februar 2015 lancerede familiemedlemmer, venner og samarbejdspartnere Finn Nørgaard Foreningen af 14. februar 2015.

Foreningen har til formål at uddele midler til projekter og initiativer, der støtter udsatte børn og unge. Hvert år den 14. februar uddeler foreningen et beløb til en organisation eller person, der har gjort eller gør noget ekstraordinært for forståelse mellem mennesker.